En guide till att skapa ett mysigt uteområde med belysning och dekorationer

Att skapa ett mysigt utomhusområde är en stor satsning som kan ge stora fördelar. Det ger dig möjlighet att njuta av din trädgård och träffa vänner och familj under lata dagar, men det kräver planering.

Att använda belysning och dekorationer är två effektiva sätt att göra om ditt uteområde till ett personligt, inbjudande rum dit du vill dra dig tillbaka från stressen i vardagen.

I den här guiden tittar vi på hur du kan uppnå detta genom riktig belysning och passande dekorationer.

Vi kommer att se noga på olika typer av lampor som passar beroende på miljön samt andra tips för att skapa en mysig atmosfär med litet extra lyster.

Börja med att planera

Börja med att planera, det är alltid ett bra sätt att börja när man ska göra om sitt utomhusområde. Det är viktigt att veta vilka faktorer som påverkar belysningen i området, t.ex. orientering och skugga från växter eller träd eller föremål som stör ljuset. 

Du bör också titta på befintlig infrastruktur för att se hur den kan användas för att skapa ett belyst utomhusrum.

Belysning

Nu är det dags att titta på din belysning. Den bästa ljuskällan du kan använda till exteriören är LED-lampor. De ger bra ljus med låg energianvändning och är dessutom mångsidiga nog för att anpassa sig till olika miljöer.

Om du vill lyfta upp ett specifikt område, t.ex. en trädgård eller blomlador, kan du använda strömtåliga LED-lampor som är dimbara och har inbyggda belysningseffekter.

För att skapa allmänt ljus kan du använda vägglampor som ger diffust ljus. Genom att placera dem tillräckligt nära varandra kan du skapa ett mysigt ljus som omger hela utomhusterrassen.

Du kan också använda spotlights för att lyfta upp vissa punkter, t.ex. trädgårdsornament eller gröna områden.

Dekorationer

När du har valt rätt belysning är det dags att titta på de andra detaljerna som hjälper till att skapa en mysig atmosfär. 

Färg är en viktig komponent, använd färgstarka kuddar till trädgårdsmöblerna eller anlita en målare om du vill att din grönyta ska få liv.

Du kan också dekorera med möbler som stolar och soffor eller mysiga mattor. För att ytterligare höja stämningen kan du använda levande ljus eller lanternor för att skapa en romantisk känsla.

Slutligen kan du placera ut trädgårdsornament, blomlador, planteringskärl och andra dekorationer som matchar din personliga stil för att skapa en mysig atmosfär.

Bästa blomlador

Slutligen kan du lägga till blomlador för att göra utomhusplatsen mer inbjudande. Det finns olika typer av planteringskärl som är perfekta för detta, såsom krukor och fasta trälådor. 

Om du vill kan du även använda andra former av förvaringskärl, såsom metalltråg eller plastbaljor. Du bör välja sorter som passar din miljö och dekorationer som passar in i ditt tema.

Blomlådor är också ett bra sätt att förbättra utseendet på ett område. Det finns många typer av blomlådor, från dekorativa till de som är anpassade för olika miljöer. 

Du kan också använda befintliga blomlådor eller andra trädgårdsobjekt för att höja utseendet på ditt uteområde.

Landgarden.se är ett företag som erbjuder en mängd olika blomlådor och planteringar för att hjälpa dig att skapa den perfekta trädgården. Deras blomlådor är tillverkade av miljövänliga material som trä, plast och metall samt fina detaljer i form av fönster, dörrar eller andra dekorationer.

Deras produkter kan anpassas nästan överallt, från trädgårdar till balkonger och från stora utomhusanläggningar till mindre uteplatser. De har även ett brett urval av olika lampor, belysningseffekter och dekorationer.

Vi hoppas att den här guiden har gett dig inspiration till din egen trädgårdsdesign!