SEO är viktigt

Varför är SEO så viktigt?

Svaret om SEO är enkelt: om det inte syns finns det inte. Föreställ dig att du har ett skrivbord i en lyxig miljö, men att inga kunder är där eller ens känner till dess existens. Om du har spenderat mycket pengar på konceptet, utformningen och byggandet av en webbplats som ingen besöker har de pengarna varit bortkastade.

Sökmotoroptimering

För att hamna högst upp i sökmotorerna och bli uppmärksammad måste du arbeta med sökmotoroptimering. Många företag vet redan hur man konsekvent arbetar med innehåll och nyckelord. Det kan dock vara mycket frustrerande när du inte får de resultat du vill ha trots mödosamma ansträngningar för att skapa innehåll. Din webbplats kan ha tekniska fel (ofta allvarliga fel) som är svåra för Google att förstå och därför kan din ranking sjunka.

Teknisk SEO

Teknisk SEO handlar främst om källkod, laddningstider, optimering av rendering och förmågan att strukturera och definiera data. Innehållsorienterad SEO fokuserar däremot på behandling och optimering av själva innehållet, t.ex. text och bilder. För att lyckas med teknisk SEO behöver du en god förståelse för Google och sökmotorn Googlebot. Målet är att se till att Googlebot snabbt och enkelt kan hitta alla länkar och att all information på sidan laddas och indexeras smidigt. Det är också viktigt att sidorna laddas snabbt, att de är mobilanpassade och att de inte innehåller javascriptfel, trasiga länkar eller felaktig formatering. Den ska vara snabb, organiserad, tydlig och relevant.

Relevant innehåll

Under de senaste åren har Google gjort ett antal ändringar i sitt sätt att söka igenom och indexera webbplatser, och teknisk SEO har blivit en prioritet. Tidigare låg fokus på relevant innehåll. Men nu ligger fokus på både relevant innehåll och en optimal användarupplevelse, eftersom Google inte vill att användarna ska känna till sidor som är trasiga, långsamma, svåra att navigera eller saknar innehåll. Om Google upptäcker problem med en webbplats på något av dessa områden kommer rekommendationsvärdet att sjunka betydligt och som ett resultat kommer webbplatsen att hamna djupare ner i sökresultatlistan där ingen kommer att hitta den. Ett exempel på att Google tar hänsyn till användarupplevelsen när man granskar webbplatser är övergången till mobile-first: Från och med juli 2019 kommer Google att indexera alla nya (tidigare okända) webbplatser som standard som mobil först Mobil först. Befintliga webbplatser kommer att fortsätta att indexeras som tidigare, men hur väl de följer de mobilvänliga bästa metoderna kommer också att övervakas: De flesta Google-sökningar utförs från mobila enheter. Google vill därför se webbplatser ur mobilanvändarnas perspektiv. Detta innebär att webbplatser som för närvarande inte är mobilanpassade bör lösa detta problem så snart som möjligt.

Bra text och bilder

Det viktigaste för SEO är att ha bra text, bilder och annat innehåll som besökarna kan använda. Varje sida på din webbplats bör ha en eller flera korta meningar eller berättelser som förklarar dess syfte och som kan användas för SEO.