Vilka kommuner har flest idrottsföreningar?

En av de mest imponerande grejerna med “lilla Sverige” är hur de lyckas producera talanger i världsklass i en mängd olika sporter, trots att befolkningen endast är ca 10 miljoner invånare. 

Sverige har stor idrottskultur och dess befolkning är väl påläst om vikten att hålla sig fysiskt aktiv. Oavsett om dessa idrotter utövas är för personlig hälsa eller för att tävla så är det normalt att delta i idrotter. Nedan kommer vi att gå över vilka län som har flest idrottsföreningar och vilka ikoner som de har utvecklat.

5. Dalarna – 899

Dalarna är känt för sina vackra landskap, sitt rika kulturarv och sina många aktiviteter, men de har också hjälpt att forma några av landets bästa idrottsstjärnor. Några av dessa svenska ikoner inkluderar Gunde Svan, Tony Rickardsson och systrarna Jenny och Susanna Kallur. Du kan läsa mer på https://dalafriidrott.org/ om du är intresserad av Dalarnas underverk.

 

4. Småland – 1 764

Småland är näst på listan. Många kända personer som Astrid Lindgren, Carl Von Linné och ABBAs Agnetha fältskog växte upp där. 

Även om Småland inte har lika många eller lika stor idrottsikoner så har de en av landets högsta antal unika deltagare i idrottsaktiviteter.

3. Skåne – 2 002

Skåne har också en aktiv idrottskultur med och det finns många idrotter att delta i där. Om man var tvungen att välja en sport som de ha stått ut i så är det utan tvekan deras fotboll. 

Skåne har skapat många av Sveriges största fotbollsstjärnorna. Några exempel är Henrik Larsson, Caroline Seger, Nilla Fischer och Zlatan Ibrahimovic.

2. Stockholm – 2 716

När det kommer till rankinglistor inom sporter, entreprenörskap eller ekonomirelaterade frågor är det vanligt att se huvudstad högt upp, oavsett vilket land det gäller. 

Stockholms län är en av landets mest mångsidiga när det kommer till valmöjligheter och tillgång till idrotter. Detta reflekteras genom de olika sporterna som stockholmska idrottare har tävlat i på världsklass nivå. Några exempel är tennisspelaren Björn Borg, simmaren Sarah Sjöström, bordtennisspelaren Jan-Ove Waldner och många fler.

1. Västra Götaland – 2 994

På första plats var vi inget mindre än Västra Götalands län. Precis som nummer två på denna lista så har detta län ett stort fokus på ett brett urval av tillgängliga idrotter och det finns gott om möjligheter för de med potential att utveckla sina förmågor.

Ovanpå det så har detta län  många av Sveriges mest ikoniska idrottsstjärnor som boxaren Ingemar Johansson, Patrik Sjöberg, Pia Sundberg och många fler. Denna lista är baserad på en forskning från 2019.