Viktigt att tänka på när du skaffar hund

I den här artikeln så går vi igenom vad man behöver tänka på när man skaffar en hund. Hunden är människans bäste vän och de är jätte härligt att ha en hund i familjen men man ska även vara medveten om att en hund behöver kärlek, uppmärksamhet och tålamod, precis som ett människobarn. 

En hundvalp ska vaccineras

Om du köper eller adopterar en hundvalp så kommer valpen att behöva flera vaccin. Det är mycket viktigt att du har bra koll på din hunds vaccinationskort. Om du adopterar en vuxen hund så är den förmodligen redan vaccinerad men fråga alltid efter hundens vaccinationskort. 

Försäkring

Precis som barn så är hundar väldigt lekfulla och har en tendens att äta lite allt möjligt. När en hund behöver veterinärvård så kan kostnaderna bli väldigt höga om du inte har en hundförsäkring. Vi rekommenderar dig att läsa mer om hundförsäkringar och jämföra hos dindjurforsakring.se

Promenader 

En hund behöver som många vet motion och gå ut och röra på sig. Det kan vara en god ide att därför hitta ett par passande promenadrundor som kan ta med sin hund.

Beroende på ras så har hundar olika aktivitetsnivåer och behöver därför olika mycket motion. Fördelaktigt är om du kan hitta en promenadrunda med så lite bilar och vägar som möjligt. Bästa alternativet är om man kan ta med hunden på en tur genom en skog, men se till att hunden är kopplad till den har fått ordentligt med träning annars finns risken att hunden sticker iväg om den får upp ett spår på en hare eller räv, det gäller i synnerhet för jakthundar. 

Träning

För att en hund ska lyda kommando och vara säker i sig själv så behöver hunden träning och om du inte har mycket hundvana så kan bästa alternativet vara att ta din hund till en hundskola. 

På en hundskola så hjälper en expert dig att träna din hund ordentligt, att lyssna på dig och lära sig kommandon. 

Rumsren

En bra sak att veta är att det tar ett par veckor/månader innan en hundvalp blir rumsren och lär sig att utföra sina behov utomhus. Det kan därför vara bra att köpa in ett par inkontinsensskydd att ha i bostaden. 

En behöver kärlek precis som ett barn

En hund behöver utöver saker som mat, vatten och motion mycket kärlek. En hund tycker precis som vi människor om att känna fysisk närhet.

Hundar söker ofta fysisk närhet av sin ägare i form av att bli klappad, kramad, kliad på magen eller bakom öronen men även att mysa i soffan eller sängen. 

Om du har en dyr soffa som du är rädd om kan det vara klokt att skaffa någon form av lakan eller överdrag då det inte finns något mysigare än att gosa med hunden i soffan.